Människans påverkan på arters hemmiljö

Människorna på jorden blir bara fler och fler. Idag är vi över 7 miljarder invånare på jorden. När befolkningen ökar tar vi mer resurser från jorden. För att klara av att försörja jordens befolkning med förnödenheter orsakar vi stora påfrestningar på miljön. Våra industrier släpper ut stora mängder växthusgaser, vi skövlar skog och förorenar våra hav. Detta leder till att arter blir tvungna att flytta för att överleva. Eventuellt överlever arten en sådan förflyttning. Om arten lever och förökar sig på en ny plats finns det risk att den rubbar ekosystemet på just den platsen.

Land

För att klara av att försörja den växande befolkningen vidtar vi bland annat åtgärder som att avverka skog för att ge plats till industrier, villaområden och odlingar. Den enorma skövlingen av skog, leder till att många arter tvingas flytta och söka sig till nya boplatser. Om all skog avverkas försvinner möjligheterna för många arter att överleva. I Sverige är hälften av de hotade arterna knutna till skogen.

Regnskogen är hem till över hälften av jordens arter. Ändå står den för bara 7 % av jordens landyta. Trots regnskogens värde i form av ekosystem förstör vi människor den mer och mer. Delen palmolja som tillverkas idag är 3 gånger större än för 30 år sedan. Mangroveskog skövlas för att ge plats till enorma räkodlingar och regnskog röjs för att ge plats till nötkreaturodlingar. Den primära orsaken till att man hugger ner regnskogen är för att få timmer. Varje år skövlas flera miljoner hektar regnskog. Det tvingar många arter att förflytta sig. De som inte klarar av dessa förflyttningar dör. 

Vatten
Världshaven mår inte bra. Det sker omfattande miljöförstöring och exploatering i våra hav. Vi skräpar ner, fisk
arut vissa arter tills de dör ut och vi övergöder våra hav. Vi riskerar att förstöra hela havet som ekosystem. Det handlar om att haven kan förlora sin förmåga att producera för oss livsnödvändiga ekologiska tjänster exempel, fisk och skaldjur. Olika ekosystem i havet är redan idag kraftigt hotade på grund av människlig exploatering. Korallrev, sjögräsängar och grunda utsjöbankar är exempel på hotade ekosystem.

Idag sker en kraftig utfiskning i våra hav. De populäraste arterna fiskas givetvis mest. Detta kan leda till att just den arten blir utfiskad från just den platsen eller ännu värre att arten dör ut.

Övergödning är ett annat stort problem i våra hav. Östersjön är väldigt hårt drabbad och övergödningen har orsakat total död på vissa platser. 90 miljoner människor lever och verkar runt Östersjön. 80 % av det som förorenar Östersjön rinner ut i havet från vattendrag i de angränsande länderna. Mycket gödning från jordbruken rinner ut i havet och bidrar starkt till övergödningen. Övergödningen leder till en kraftig ökning av näringsämnen, främst fosfor och kväve. Det ger mycket näring till de havslevande växterna och även kraftiga algblomningar förorsakas av övergödningen. Ökningen av näringsämnen leder så småningom till syrebrist i havet då fler arter konkurrerar om samma mängd syre. Det leder till att vissa delar av havet helt blir utan syre och dör. Arterna i havet tvingas 

Reklam: Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)